OpenAI ar putea intra în jocul browserelor. Chrome, după verdictul antitrust împotriva Google


În contextul unui proces antitrust câștigat de Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) împotriva Google, care a demonstrat că gigantul tehnologic deține o poziție dominantă ilegală în domeniul căutărilor online, s-a ajuns în faza în care se discută posibile măsuri corective. Una dintre sugestiile DOJ este separarea browserului Chrome de compania Google, o decizie fără precedent în industria tehnologică.

În timpul acestei faze a procesului, Nick Turley, responsabilul de produs al ChatGPT (dezvoltat de OpenAI), a făcut o declarație surprinzătoare în instanță. El a afirmat că OpenAI ar putea fi interesată să achiziționeze browserul Chrome în cazul în care Google ar fi obligată să îl vândă. Turley a argumentat că o astfel de achiziție ar reprezenta o oportunitate semnificativă pentru OpenAI de a introduce un produs alternativ mai competitiv pe piața căutărilor online, dominată în prezent de Google.

Turley a dezvăluit, de asemenea, că OpenAI a încercat anterior să stabilească o colaborare cu Google în vederea obținerii accesului la tehnologia de căutare a companiei, însă discuțiile nu au condus la un acord concret. În lipsa unui parteneriat cu Google, OpenAI se bazează în prezent pe date furnizate de Bing, prin intermediul Microsoft, dar și pe informații provenite de la un alt furnizor anonim, denumit în instanță „Providerul nr. 1”. Turley și-a exprimat nemulțumirea față de calitatea datelor oferite de acest furnizor anonim.

În paralel cu utilizarea surselor externe de date, OpenAI lucrează la dezvoltarea propriului index de căutare. Cu toate acestea, Nick Turley a recunoscut în instanță că obiectivul inițial al companiei de a acoperi 80% dintre interogările ChatGPT cu propriul index până la sfârșitul anului 2025 nu mai pare fezabil în intervalul de timp stabilit. Această declarație sugerează că dezvoltarea unei infrastructuri de căutare competitive este un proces complex și de lungă durată.

În esență, declarația lui Nick Turley indică o potențială schimbare majoră în peisajul motoarelor de căutare, în care OpenAI, susținută de capacitățile browserului Chrome (în cazul unei achiziții), ar putea deveni un competitor mai serios pentru Google. În același timp, recunoașterea dificultăților în dezvoltarea propriului index de căutare subliniază provocările cu care se confruntă OpenAI în încercarea de a reduce dependența de furnizorii existenți de date pentru funcționalitatea

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche